Dlaczego warto jeść migdały

Migdały to rodzaj orzechów, które zdecydowanie powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Jak się okazuje, są one nie tylko bardzo zdrowe, ale również niezwykle korzystne dla naszej urody. Posiadają bowiem wiele przeróżnych właściwości zdrowotnych i odżywczych, a na dodatek są bardzo smaczne.

Nic wiec dziwnego, że wiele osób bardzo chętnie włącza je do swojej codziennej diety. Jakie składniki odżywcze ważne dla naszego zdrowia znajdziemy więc w migdałach? W pierwszej kolejności warto wspomnieć o wysokiej zawartości wapnia. Dodatkowo, migdały to także bogate źródło magnezu – dzięki temu migdały świetnie sprawdzą się w diecie osób narażonych na stres.

Inne ważne pierwiastki to cynk, który wzmocni na przykład naszą skórę i paznokcie oraz potas, który to z kolei wspomoże pracę naszego serca, jak również przemianę materii w organizmie. Nie można także zapominać o tym, że w migdałach znajdziemy szereg przeróżnych witamin, które w wielu przypadkach są nieodzowne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wartość migdałów dla zdrowia i urody

Migdały ze względu na swoje właściwości znakomicie działają zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla urody.

Z jednej strony mogą wzmocnić naszą odporność, zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych chorób wieńcowych, jak również wspomóc w walce z chorobami płuc czy układu moczowego. Z drugiej strony, migdały świetnie sprawdzą się również jako element diety odchudzającej, ale także pozytywnie wpłyną na naszą skórę, paznokcie czy włosy. Dla pań szczególnie poleca się różnego rodzaju olejki z wyciągiem z migdałów, gdyż taki olejek ma bardzo dobre właściwości nawilżające i natłuszczające.

Do tego, migdały bardzo łatwo jest wykorzystać w przeróżnych daniach w naszej kuchni, zarówno jako element deserów, przekąsek czy innych potraw.