Czemu mąka żytnia jest lepsza od pszennej?

Mąka żytnia czy pszenna – ten dylemat znany jest wielu osobom, które w swojej diecie mają wiele różnych produktów opartych na mące właśnie. W ostatnich latach większość z tych osób zdecydowało sie zamienić mąkę pszenną na ciemniejszą mąkę żytnią. Powód? Mąka żytnia jest po prostu zdrowsza od mąki pszennej, a co za tym idzie lepsza.

Co jednak sprawia, że o mące żytniej możemy powiedzieć, że jest zdrowsza? To przede wszystkim liczne minerały, witaminy oraz alkaloidy, które bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Nic więc dziwnego, że jeśli bardzo często korzystamy z mąki, tworząc różnego rodzaju wypieki jak na przykład chleb, ciasteczka czy przeróżne ciasta, to powinniśmy przestawić się na mąkę żytnią. W ten sposób wprowadzimy do diety bardzo zdrową mąkę, a wypiekane przez nas ciasta pozostaną tak samo smaczne.

Właściwości zdrowotne mąki żytniej

Jeśli mówimy o mące żytniej to nie sposób jest wspomnieć o tym, że zawiera ona spore ilości alkaloidów, a dzięki nim obniżymy w naszym organizmie poziom złego cholesterolu. Dodatkowo, przerzucenie się na mąkę żytnią spowoduje, że zmniejszymy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju chorób serca. Dodatkowo, mąka żytnia zawiera także zdecydowanie więcej różnych składników odżywczych niż mąka pszenna – są to przede wszystkim witaminy, ale także błonnik, potas, miedź, wapń czy cynk.

Głównie dlatego mąkę żytnią określa się mianem zdrowszej. Samo żyto jest zresztą bardzo zdrowe dla naszego organizmu – główne powody to duża ilość błonnika pokarmowego, więcej węglowodanów, a do tego lepiej przyswajalny tłuszcz niż w przypadku mąki pszennej. Wszystko to bardzo mocno przemawia więc za tym, aby zrezygnować z mąki pszennej i postawić na mąkę żytnią, tym bardziej jeśli w swoim domu wypiekamy dużo ciast i ciastek, a nawet chleb.